De flesta människor känner till att en carport är som ett litet garage med färre antal väggar. I själva verket kan en carport se ut på flera olika sätt och byggas i en mängd olika material. En carport som byggsats är en variant som helt enkelt köps eller levereras monteringsbar där allt material som behövs ovan jord ingår. Vanligtvis måste materialet för grunden köpas till som exempelvis plintar eller gjutning av betongplatta. Vidare går carporten att beställa på nätet eller i olika byggvaruhus. En del återförsäljare erbjuder dessutom kostnadsfri hemleverans med kranbil.

Utbudet av byggsatser är stort och varierar i både pris och utformning beroende på vad man som kund letar efter. Den vanligaste och mest prisvärda modellen för genomsnittskunden är öppen på två sidor och har en vägg alternativt panelsida längs en av sidorna och finns att tillgå för en eller två bilar. Har man behov av en carport för husbilen eller husvagnen så finns det med. Den allra billigaste varianten är helt öppen och konstruktionen vilar på fyra eller sex ben med antingen platt eller välvt tak.
Storlek, materialval och tillval av olika slag avgör hur mycket slutprodukten kostar och skiljer de olika carportarna från varandra. Antalet hela väggar eller panelsidor inverkar också på priset samt val av paneltyp. Inbyggt förråd med fönster och dörr kan oftast köpas till. Det finns isolerade och oisolerade varianter men själva idén skapar både extra förvaringsmöjligheter och konstruktionsstabilitet.

De vanligaste materialen är stommar av trä, aluminium eller stål med antingen takpapp, tak av korrigerad UV-plåt, pulpettak eller sadeltak. Det finns också riktigt exklusiva varianter av byggsatser med solpaneler på taket. En vägghängd carport är ett alternativ för den som vill ha sin carport riktigt nära huset. Om man bor inom detaljplanerat område så kan man behöva söka bygglov för sin byggsatscarport som annars tillhör samma regelverk som exempelvis friggeboden och attefallshuset.